Biophilic wonen: opgaan in de natuur, adaptief én modulair

We zeiden het eerder al: we zijn fan van Biophilic Design. Because Mother Nature is damn sexy. Biophilic Design is een unieke ontwerpmethode die natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving brengt met als doel het verbeteren het welzijn van gebruikers. En daarmee uiteindelijk de productiviteit! Want wat is er nu niet prachtig en rustgevend aan onze natuur? We kunnen niet anders dan ons ermee verbonden voelen: we bestaan beiden voor ruim 80% uit water. Tijd om in elke woon-, werk- en leefomgeving iets van de natuur te integreren. In deze blog dromen we even weg bij een prachtig concept over Biophilic wonen en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt…

De realiteit
Voordat we wegdromen, moeten we eerst even in de realiteit duiken. Er komen steeds nieuwe opties en meer mogelijkheden rondom duurzaam wonen. Er worden cohousing projecten opgestart, waarin slim gebruik wordt gemaakt van privéruimten en gemeenschappelijke voorzieningen die gedeeld worden. Een gezamenlijke tuin bijvoorbeeld kan je veel gaver vormgeven dan wanneer iedereen een individueel stukje groen heeft. Samen genieten en de vergroting van de sociale interactie is nog eens prachtige bijkomstigheid. Zo bouw je op een duurzame en ecologische wijze aan een verbeterde samenleving. Maar ook vormen van circulair bouwen zijn in opkomst en het zijn allemaal ontwikkelingen die aansluiten bij de visie van Biophilic Design.

Bij The Dutch Wave zijn we namelijk bezig met de inrichting van zowel openbare- als private buitenruimtes waarbij we de verbinding met de natuur centraal stellen. Om het levensgeluk van mensen te verhogen en meer rust te creëren door ons terug te brengen naar onze roots, waarbij we één zijn met de natuur. Die verbinding is door alle drukte in de loop der jaren verloren geraakt.

Wonen in en met de natuur

Dat zette ons aan het denken. Na vaker het succes gezien te hebben van natuurinclusief ontwerpen in tuinen, waar juist onze roots liggen, zien we dat deze filosofie ook heel succesvol toegepast kan worden in gebiedsontwikkeling. En dat blijkt wel weer uit de vele vragen uit de markt die bij The Dutch Wave komen. Zoals: hoe kunnen we ervoor zorgen dat die verbinding tussen mens en natuur hersteld en verbeterd wordt? Dat die constant aanwezig is? Door Biophilic Design toe te passen in elke woon-, werk- en leefomgeving natuurlijk! Over natuurlijk gesproken: we laten natuurlijke elementen in gebouwen terugkomen. Daarom hebben we een conceptidee uitgewerkt in samenwerking met architecten over een woning gebaseerd op deze Biophilic filosofie. 

Biophilic woning designed by Giacomo Garziano

Wat houdt deze woning in? We denken aan modulair bouwen in een Biophilic jasje. Volgens ons geven we bij het traditionele bouwen te weinig aandacht aan de omgeving waarin we ons bevinden. Een aantal plantjes in onze woning of ons kantoorpand toevoegen brengt ons niet in contact met de natuur. Een prachtige tuin zorgt voor een hele fijne plek, maar het is nog steeds geen onderdeel van het geheel, het staat los van onze woning bijvoorbeeld. 

Aantrekking tot Mother Nature
Door Biophilic Design in woningen toe te passen, wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen, die in zijn geheel herbruikt kunnen worden. Door daarnaast natuurlijke elementen toe te passen, ontstaat er een prachtig duurzaam geheel. Hoe ziet dat er dan uit? Naast natuurlijke materialen zijn er organische vormen, veel lichtinval van buitenaf (bijvoorbeeld door glazen wanden van grond tot plafond) en uiteraard veel beplanting.  Maar vooral: gebruik maken van vormgeving en oplossingen die de natuur ons te bieden heeft. Waarom verliest een boom zijn blad in de winter? Bij warmte in de zomer geeft het een verkoelende functie en dat is in de winter niet nodig. Over een duurzame oplossing om hitte-absorbatie te verminderen gesproken! 

Kortom, met Biophilic Design kijk je naar alle kansen die de natuur biedt en creëer je een woning waartoe je je aangetrokken voelt. Zoals je dat ook kunt ervaren tijdens een wandeling in het bos of wanneer je een frisse neus haalt aan zee bij een prachtige zonsondergang. De natuur trekt ons aan, we ervaren er rust door en zelfs geluksmomenten. Geen wonder dus dat Biophilic Design ervoor zorgt dat we ons één voelen met een natuurlijke of natuurlijk vormgegeven omgeving. Je creëert er een paradijs mee, dat ook nog eens een duurzame optie is. Mother Nature is niet voor niets damn sexy toch? Biophilic is daarnaast ook nog eens afgeleid van het woord Biofilie, een Griekse term en letterlijk betekent het “Houden van het leven”! Precies wat wij nastreven.

Adaptief en modulair
En Biophilic wonen kan nog een stap verder, namelijk door deze adaptief en modulair te maken. Dan ben je niet afhankelijk van een vaste grond of een plek. We zien het als ‘te gast zijn in de natuur’ en gebruik maken van alle mooie eigenschappen die ze te bieden heeft. Dus vruchtbare grond waarderen in plaats van omspitten, kijken naar de stand van de zon zodat optimaal gebruik gemaakt wordt van daglicht. Of wat dacht je van in je eentje midden in een bos gaan wonen (mits de natuur dit toelaat)? 

Kortom: Biophilic wonen biedt ons de mogelijkheid om naast de verbinding met de natuur te herstellen, terug te gaan naar de oorsprong, ook nog eens vrij te zijn in waar we wonen door modulair te bouwen. Als je de natuur als oorsprong neemt, als basis, dan gaat het als vanzelf om te adapteren. Zo lang we maar blijven zoeken naar de synergie tussen de architectuur, de mensen en de natuur. Hoe prachtig is dat! Maar bij the Dutch Wave gaan we voor die echte win-winsituatie. Door natuurinclusief te bouwen ben je niet duurder uit dan bij traditionele bouw, je stijgt 15% in waardevermelding, voelt je gelukzaliger (want: hallo verbinding natuurlijke habitat) en je levert ook nog eens een mooie bijdrage aan het klimaat. Win-win-win-win dus eigenlijk. Samen een mooi project overwinnen? Wij klappen vol enthousiasme in onze groene handjes!

Check vooral ons schetsontwerp van een Biophilic woning in de foto’s, dan zie je wat we bedoelen! Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn en wil je met ons dromen realiteit maken? Neem dan contact op: +31(0)85-1302744 of stuur een bericht via het contactformulier.

U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu