Connecting Landscape

2023

Geldrop, Nederland

Bij lintbebouwing, wanneer twee kanten van een straat bebouwd zijn, mist vaak de connectie met het landschap en de omgeving. Op deze manier wordt alleen het cultuurlijk landschap beleefd, en het natuurlijk landschap zichtbaar afgesloten.

Voor dit project was het doel om door middel van de landschapsinrichting de verbinding tussen de hoofdroute, en tevens entree van de stad, en het achterliggend landschap te creëren.

Het achterliggende landschap betreft een beekdal in Natura2000 gebied, waarin het kamerlandschap karakteristiek is. De bomenrijen en struweelranden die  loodrecht op de beek uitkomen vormen het typisch beeld van het afwateringssysteem rondom een beekdal, en deze lijnen zijn daarom, als zijnde de Genius Loci (Geest van de plek), een mooi aanknopingspunt voor de vormgeving van het terrein. Vanaf de hoofdweg waaraan het terrein zich bevind, is een directe zichtlijn gecreëerd richting het achterliggende beekdallandschap, welke wordt versterkt door een aanliggende struweelrand inclusief bomenlaan.

De bebouwing bevindt zich direct aan deze (zicht)as om de toegankelijkheid binnen het plan te vergroten en een overzichtelijk geheel te vormen. Ook is op deze manier de half-ondergrondse parkeergarage te bereiken.

Vanwege de ligging vlak aan de snelweg bevindt het plangebied zich op een knooppunt waar wegen en mensen samenkomen, een soort herdgang. Hierdoor is de Biobased toren een herkenningspunt voor bezoekers en passanten welke er mag zijn doordat het in balans is met het landschap en de natuur op deze plek respecteert.