fbpx

Dé 5 tuintrends van 2022

De meest trendy manier om je tuin in te richten, is doen waar jij gelukkig van wordt. Hoewel we iedereen daartoe aanmoedigen, delen we toch graag wat steeds populairder wordt om tuinliefhebbers warm te maken en te inspireren, hierbij dé Tuintrends van 2022!

2021 stond in het teken van de pandemie en bijkomende onzekerheden. Thuiswerk werd de norm, wat een aardverschuiving teweegbracht in onze manier van leven, werken en ontspannen. Het stuwde onze waardering voor het buitenleven naar nieuwe hoogtes. Nooit eerder waren we ons zo bewust van onze eigen woonomgeving.

De voorspelling voor 2022? De voortzetting en verfijning van de trends van het afgelopen jaar! Bedenk hoe elke plant, elke bloem, elk tuinaccessoire, elke structuur, elk materiaal kan bijdragen aan je buitenruimte als geheel. 

1. Groen!

The future is green. Zowel binnen als buiten maken mensen meer ruimte voor groen. Hippe planten en potten fleuren elk interieur en elke tuin in een mum van tijd op. We zien dit ook terug in andere materialen zoals meubels en accessoires, vaak in combinatie met natuurlijke, aardse tinten van licht- tot donkerbruin. De kleur groen in al zijn natuurlijke verschijningsvormen maakt een onschatbaar onderdeel uit van elke huiskamer en elke buitenruimte.

Functioneel groen

Vergroening is niet alleen beter voor flora en fauna, maar draagt ook bij tot het welzijn van mensen. De natuur huisvest een waaier aan praktische oplossingen voor huis en tuin. Een boom kan dienen als natuurlijke parasol. Planten zorgt voor schone lucht in huis. Een moestuin brengt verse maaltijden op tafel.

Groen en onderhoudsgemak gaan vaak hand in hand. Denk hierbij aan klimaatadaptieve beplanting die zich wonderlijk aanpast aan alle seizoenen. Door ze op een welbepaalde manier aan te planten, krijgt onkruid geen kans meer om te ontkiemen. Groen heeft zo de kracht in zich om ook mensen en bedrijven aan te trekken met minder groene vingers.

Urban jungle effect

Een opkomende trend is het urban jungle effect: het vergroenen van binnenstedelijke gebieden en stadswoningen. Een gebrek aan daglicht kan soms een struikelblok vormen voor beplanting in het interieur. Tegenwoordig zijn hiervoor handige oplossingen voorhanden. Met artificieel licht kan je natuurlijk daglicht nabootsen, waardoor planten perfect inpandig kunnen overleven. Natuur en techniek vormen samen een perfecte harmonie waarin zij zichzelf en elkaar heruitvinden. 

2. Relax!

De noodzaak om thuis te werken doet mensen smeken naar een plek om te ontspannen in hun eigen omgeving. Een groene touch brengt rust na een lange werkdag of tijdens een break. Waar we voorheen rondom de koffieautomaat met collega’s een praatje maakte of het blokje om gingen, moeten we onze ontspanning nu zien te halen uit onze eigen omgeving en vaak alleen, of met het gezin.

Creatie van een natuurlijke rustplek in eigen omgeving

Aangezien we met z’n allen meer tijd thuis doorbrengen, zijn rustplekjes in huis en/of tuin een musthave. Een plek waar je in alle rust kunt werken of een waar je tussen de zoom calls door even kunt ontspannen. En je hoeft het niet altijd ver te gaan zoeken – de natuur heeft alles in huis om je geest en lichaam tot rust te laten komen. Vogelenzang, een waterval, of het geruis van de wind. Deze geluiden creëren een oase van rust en kun je elke dag bewust en eenvoudig binnenbrengen in je eigen leefomgeving.

Vervaagde grenzen tussen binnen- en buitenleven 

Steeds meer lopen het buiten- en binnenleven naadloos in elkaar over. Ons project Fifty Fifty villa in Eindhoven, werd voor deze vervaagde lijnen in het bijzonder gewaardeerd, en tevens genomineerd tot huis van het jaar. In ons blog over Biophilic Wonen lees je meer over ons adaptief en modulair woonconcept en over wonen in en met de natuur.

De creatie van vloeiende lijnen tussen binnen en buiten, kun je op verschillende manieren interpreteren en realiseren. Start je aan een nieuwbouwproject? Dan is het relatief gemakkelijk om je huis en tuin vrij naar wens en smaak te realiseren. Heb je een bestaande woning? Overweeg dan om de doorgang naar buiten toegankelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een dubbele deur die je makkelijk openklapt of -schuift. Daarnaast kan een schaduwdoek, parasol of het planten van volwassen bomen waardevol om een eigen rustplek te creëren. Lees meer over onze filosofie van Biophilic Design, waarin de natuur als inspiratiebron wordt gebruikt.

3. Work!

Thuiswerkers brengen het grootste deel van de dag brengen thuis door. Een aangename werkplek hebben, komt dus goed van pas. Tegenwoordig zijn hier allerlei oplossingen voor – een flexibele werkplek in de tuin in de vorm van een portable office, een overkapping, herinrichting van een bestaande berging, spelen met ruimtes,… Voor je gemoedsrust is het belangrijk om een plek in of rond je huis te hebben waar je op kunt terugvallen, om je even af te zonderen of te ontstressen na een lange werkdag. 

Een flexibele werkplek bij je thuis

Corona-angst duwde ons massaal in de auto, met meer autoverkeer, meer files en meer ongevallen als gevolg. Het zou daarom een goede ontwikkeling zijn om ook na de pandemie (deels) thuis te blijven werken, mits je de ruimte hebt om productief te kunnen werken. Je kunt die ruimte ook perfect zelf creëren. Zo kan een getransformeerde zeecontainer de perfecte ruimte vormen om gefocust en alert te werken. Verschillende initiatieven bieden dergelijke containers aan in natuurrijke omgevingen en kun je per dag of dagdeel huren. Ideaal om in alle rust te werken zonder stoorzenders. 

Duurzaam in beweging

De populariteit van wandelen in de eigen buurt piekte tijdens de lockdown tot ongeziene hoogte. Ook fietsen, al dan niet met een elektrische fiets kwam erg in trek. Bij dagelijks gebruik moeten e-bikes regelmatig opgeladen worden. Een makkelijk bereikbare fietsenstalling en/of oplaadpunt is daarom geen overbodige luxe. Om een dergelijke berging of overkapping te maken, kun je perfect werken met tweedehands materialen. Mocht je voorkeur uitgaan naar ‘nieuwe’ materialen, kies dan voor producten die CO2-neutraal geproduceerd zijn, zoals bamboe. 

4. Eat!

De trend van de eetbare tuin zet zich weelderig door in 2022. Daarbij combineer je eetbare planten en groenten met bloeiende beplantingen. Wat is er meer ontspannend dan de heerlijke geur van verse kruiden in de tuin en overweldigd worden met een bonte bloemenpracht? Met eerlijke groenten uit eigen tuin tover je heerlijk verse maaltijden op tafel, die voldoening geven en waar je dubbel zo hard van kunt genieten. Een eetbare tuin zorgt bovendien voor meer biodiversiteit in en rondom je tuin.

5. Recycle!

De coronapandemie heeft ons consumptiegedrag voorgoed veranderd. Supermarkten werden overspoeld met bevoorradingsproblemen, omdat mensen zich haastten om voorraden in te slaan uit angst voor een sluiting. We zijn weldoordacht gaan nadenken over onze toekomst en die van onze kinderen. De groene gedachte verwierf daarin een vaste plek. 

Mensen kiezen vaker voor een zelfvoorzienend leven. Oude materialen krijgen een tweede leven in dezelfde of in een geheel nieuwe functie. Van gerecyclede kunststoffen in tuinmeubels en bloempotten, tot hergebruik van hout in een tuinbank, erfscheiding of pergola. Het lokaal betrekken van materialen en grondstoffen waarborgt een mindere belasting op het milieu.

Creatief (her)gebruik van duurzame materialen 

Naast recyclebare producten kan je creatief omspringen met duurzame producten, die een lange levensduur kennen. Meerpalen die jarenlang een functie vervulden in de haven, zijn bijvoorbeeld een prachtobject in de tuin. Maar ook de wandbekleding van oude havenkisten, constructiematerialen van een oude aardappelschuur lenen zich hier uitstekend voor, of de herinrichting van een oude druivenkas als knusse orangerie.

Hergebruik van oude materialen geeft vaak een ongekende karakteristieke uitstraling aan je tuin, die met nieuw materiaal nooit is te evenaren. Er hoeft bovendien geen uitputting van natuurlijke grondstoffen plaats te vinden. Keerzijde van de medaille is dat de selectie van bijzondere en artistieke objecten vaak niet voor de hand ligt. Je moet out of the box denken, zoals onderstaande afbeelding waarin een rotssteen uitgehold werd, om er een outdoor bad van te maken.

De natuur als onmisbare schakel om te wonen, werken en ontspannen

Door vaker thuis te vertoeven, zijn we ons meer bewust van onze omgeving, onze plek en de natuur als onmisbare schakel in ons bestaan. We zoeken allerlei creatieve manieren om de natuur dichter bij onszelf te brengen, hoe ver we soms van de natuur lijken af te staan. De natuur is als een moeder die ons vrij laat ontdekken en groeien, maar ons ook op gepaste tijd voorziet van belangrijke levenslessen. Keep blooming! En geniet van een mooi 2022..

Interesse in een nadere kennismaking?

Wil je meer weten wat voor jou kunnen betekenen betreft dit topic?
Of hebben we een gemeenschappelijke visie en zie je kansen tot samenwerking? Onze opvatting is; we hebben de meeste hersenen buiten ons hoofd. Daarom kennen en kunnen we samen meer dan individueel.