fbpx

De kracht van een Ecosysteem?

Waar denk jij het eerste aan bij het woord ecosysteem? Waarschijnlijk denk je terug aan de biologielessen op het voortgezet onderwijs. Dat klopt en een ecosysteem is nog veel meer dan dat.

In de basis is een ecosysteem een samenleving van organismen binnen een bepaalde leefomgeving die elkaar ondersteunen en beïnvloeden, samen met de abiotische, oftewel niet-levende omgeving (aarde, water en lucht). Zo’n ecosysteem kan echter ook als voorbeeld dieren voor andere systemen. Cradle-to-Cradle is hier een mooi voorbeeld van. Deze wijze van produceren voorziet onze generatie van producten en worden einde van hun levenscyclus niet simpelweg weggegooid , maar als grondstof voor nieuwe producten gebruikt zodat de volgende generaties er ook gebruik van kunnen maken. Dit is inmiddels al gemeengoed geworden.

Een organisatie kan ook als een ecosysteem worden opgebouwd. Hierbij wordt gekeken naar waar de toekomstige mogelijkheden liggen en hoe de omgeving kan helpen deze mogelijkheden ten volle te benutten op een duurzame manier. Het landschap, zowel binnen als buiten, speelt hierbij een belangrijke rol.

De ‘Why’ van een bedrijf of organisatie staat hierbij Centraal en wordt gevisualiseerd in een toekomstscenario. Dit geeft de organisatie de mogelijkheid om naar buiten een duidelijk inzicht te geven in de toekomstvisie en aanstaande ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, branding, samenwerkingen, design en sociale impact. Het werkgeluk speelt hierbij een grote rol want in een florerend ecosysteem ontstaat er symbiose en zijn mooie resultaten een logisch gevolg. 

Een ecosysteem voor uw bedrijf of organisatie samenstellen? Wij laten zien wat er in een toekomstig scenario mogelijk kan zijn.

Interesse in een nadere kennismaking?

Wil je meer weten wat voor jou kunnen betekenen betreft een ecosysteem?
Of hebben we een gemeenschappelijke visie en zie je kansen tot samenwerking? Onze opvatting is; we hebben de meeste hersenen buiten ons hoofd. Daarom kennen en kunnen we samen meer dan individueel.