fbpx

Landgoed ontwerp, enkele suggesties en ideeën!

Nederland kent meer dan 5.000 landgoederen. Je weet wel, zo’n prachtig groot stuk grond dat bestaat uit meerdere hectares met bossen, landerijen en tuinen. Soms staan er ook nog eens fantastische gebouwen op, zoals een kasteel, landhuis of een boerderij. Of je eigen woning. Maar hoe maak je van je landgoed nou een sprookjesachtig tafereel? Of juist een memorabele plek? Hoe geef je het een opfrisser of ontwerp je een spiksplinternieuw perceel?

Wat je vraag ook is, The Dutch Wave gelooft in de kracht van de natuur en verbindt design met de pracht en wijsheid van diezelfde natuur. Wij ontwerpen dan ook altijd vanuit de Biophilic Design filosofie, ofwel: we ontwerpen met de natuur als inspiratiebron, zodat we een habitat kunnen creëren die in harmonie staat met de gebruiker en de omgeving. Waarom? Omdat we geloven in ons motto ‘Because Mother Nature is Damn Sexy!’ Dat is altijd de perfecte start voor een landgoed ontwerp. Dus ben je op zoek naar een goede partij hiervoor? Dan ben je bij The Dutch Wave aan het juiste groene adres!

 

Wat komt er kijken bij een landgoed ontwerp?

Laten we vooropstellen dat een ontwerp voor je landgoed moet kloppen met de omgeving. Daarmee bedoelen we dat we kijken naar het oorspronkelijke leefgebied en gebruik maken van de inheemse beplantingen die er zijn. Kortom: we plaatsen historisch groen in een actuele context. We luisteren naar de natuur en kijken altijd naar hoe we terug kunnen naar de vroegere staat van & hoe we de verbinding met de natuur kunnen herstellen. Werken vanuit de Biophilic Design gedachte houdt in dat ieder mens in zijn of haar natuurlijke habitat is wanneer de omgeving verrijkt is met de schoonheid vanuit de natuur. Vandaar dat die verbinding zo belangrijk is! Uit de natuur zijn dan ook veel oplossingen te vinden die op een gave manier kunnen worden toegepast in het landgoed ontwerp. 

 

De overeenkomst met Biophilic Design en een landgoed ontwerp?

Om een landgoed succesvol vorm te geven is het dus belangrijk om de omgeving en natuur mee te nemen. Zodat het geadapteerd wordt in de omgeving waarin het zich bevindt. Hoe beter dit afgestemd is, hoe beter de natuurlijke charme zich aan zal dienen. Met Biophilic Design is dit het uitgangspunt waarmee we ontwerpen en veel verder gaan dan alleen het lijnenspel in het ontwerp. We kunnen namelijk met het BD-principe de woning geheel op laten gaan in het (nieuw te bouwen) landgoed of een bestaande woning laten versmelten met het huidige landgoed.

 

Herplanten volwassen bomen

Daarnaast lenen landgoederen zich perfect voor het herplanten van bestaande volwassen bomen. Volwassen bomen bij de kweker zijn vaak een kostbaar gegeven omdat hier jaren aandacht en verzorging aan besteed is. Zonde als zo’n prachtexemplaar als houtsnipper eindigt. Door een combinatie van hergebruik en gekweekte bomen creëert The Dutch Wave een hybride oplossing die duurzaam is. Bomen krijgen een tweede thuis, ze reduceren de CO2 en door herplanting wordt ook nog eens aan de portemonnee gedacht.

 

Welke voordelen heeft een landgoed?

Een landgoed herinrichten of van A tot Z opbouwen is dus niet alleen een mooi omvangrijk project, het levert ook (fiscale) voordelen op. Het grootste voordeel van een landgoed is dat het een natuurrijke omgeving is waar je kunt wonen en met eigen inbreng vorm kunt geven. Daarnaast zijn landgoederen gerangschikt onder de Natuurschoonwet, waardoor je vaak recht hebt op belastingvoordelen. Denk aan inkomstenbelasting, overdrachtsbelasting, schenk- en erfbelasting en onroerendezaakbelasting. Een BV als eigenaar van het landgoed is ook mogelijk.

Benieuwd naar de (fiscale) voordelen van een landgoed en naar een partij die voor een prachtig landgoed ontwerp zorgt? Neem dan contact op met The Dutch Wave! We hebben een mooie combinatie van expertises in huis. Van landgoed ontwerpers, waar de concentratie en beleving op veel kleinere oppervlakte nodig is tot de landschapsarchitect die veel meer aandacht heeft voor het grotere geheel en de ecologische waarde.

 

Voorbeelden van een landgoed ontwerp?

Enkele hieronder enkele prachtexemplaren samengesteld uit onze Pinterest selectie. Opgaan in de natuur en luisteren naar de omgeving is het uitgangspunt bij het ontwerpen van een Landgoed.

No shortcode ID found

Interesse in een nadere kennismaking?

Wil je meer weten wat voor jou kunnen betekenen betreft dit topic?
Of hebben we een gemeenschappelijke visie en zie je kansen tot samenwerking? Onze opvatting is; we hebben de meeste hersenen buiten ons hoofd. Daarom kennen en kunnen we samen meer dan individueel.