fbpx

Piet Oudolf en zijn visie op de 4 seizoenstuinen

De Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf is internationaal bekend en geprezen om zijn botanische tuinen – van het Verenigd Koninkrijk tot het vasteland in Europa, tot het High Line Park in New York City. 

Piet Oudolf staat aan de wieg van ‘Het Nieuwe Tuinieren’ of ‘De Hollandse Vasteplantengolf’ (New Perennial Movement). Zijn tuinontwerpen en plantencomposities bestaan uit gedurfde kruidachtige vaste planten en grassen, handpicked en gewaardeerd om hun structuur en bloei in elk seizoen.

Over Piet Oudolf 

Piet Oudolf werd geboren in 1944 in Haarlem. Sinds 1982​ woont en werkt hij in Hummelo, een klein dorpje in de Gelderse Achterhoek, waar hij met zijn vrouw Anja een kwekerij begon voor vaste planten. 

Sinds midden jaren 90 werd Oudolf wereldwijd bekend om zijn radicale benadering en ideeën over tuin- en landschapsontwerp. Gebruik van inheemse vaste planten in combinatie met grassen bracht een aardverschuiving teweeg in beplanting en tuinontwerpen. Vanuit het idee dat tuinen het hele jaar door een andere beleving hebben, kwam de nadruk te liggen op de structuur van de plant, en niet langer op de kleur. Oudolf wordt genoemd als pionier voor de huidige focus op duurzaamheid in tuinontwerp. 

 

The Dutch Wave-filosofie volgens Piet Oudolf 

De tuinen van Piet Oudolf zijn herkenbaar aan hun dromerige romantiek en worden overal ter wereld gekopieerd vanwege de keuze voor duurzame beplanting en unieke vaste planten. Ze prikkelen de zintuigen, beroeren de emotie en spelen kwistig met vorm, textuur, licht, beweging en kleur. Ook in onze eigen Biophilic Design filosofie zien wij overeenkomsten met die van Oudolf. 

Als je de boeken van Oudolf leest, leer je dat de kenmerkende Oudolf-stijl vraagt om grasperken, perfect passende vaste planten, en tuinbedden die er zelfs in het midden van de winter magnifiek uitzien. Via deze tuinbijbels konden wij een zestal kenmerken van een Piet Oudolfs tuin onderscheiden.

Vierseizoenentuin 

De creatie van een vierseizoenentuin, begint met het zaaien van vaste planten en grassen die goed gedijen doorheen de seizoenen. Hoe meer winterhard de plant is, hoe beter deze bestand is tegen wisselende weersomstandigheden. Vaste planten die in elkaar storten bij de eerste strenge vorst vermijd je liever.

Basisbeplanting 

Een goede basisbeplanting bestaat uit bodembedekkers met zachte kleuren en zonder opvallende vorm. Daaruit kun je enkele visuele verrassingen omhoog laten komen, die in de loop van het jaar zullen bloeien. Denk bijvoorbeeld aan irissen in het voorjaar, klaprozen in de zomer en asters in de herfst.

Hoogteverschillen

Werk met verschillende lagen om de tuin volume te geven en dynamischer te maken. Groenblijvende heesters op de achtergrond en vaste planten op de voorgrond zijn vaak genoeg om visuele ijkpunten te creëren.

In elkaar vloeiende lijnen 

Creëer diepte en mysterie met planten die vloeiend in elkaar overlopen. Vermijd aparte, afgelijnde clusters van verschillende soorten planten. Laat planten zichzelf onder elkaar uitzaaien.

Mix van grassen en vaste planten 

Combineer grassen met bloeiende vaste planten. Grassen geven een romantische sfeer aan je tuin en creëren een zwevende achtergrond voor andere planten. 

Herhaling 

Herhaling van plantengroepen verspreid over je tuin, voegt ritme en variatie toe volgens Oudolf. Het geeft je het gevoel: dit is één plek, met één ontwerp en één visie. Enkele van zijn favoriete herhalende planten zijn de vlinderstruik Pink Delight (voor kleur, structuur en strakheid), Hosta ‘Halcyon’ omdat deze er het hele jaar door goed uitziet), en rijkbloeiende aster ‘October Skies’.

Beste boeken van Piet Oudolf

Hij wordt gevierd door tuiniers voor zijn revolutionaire ontwerpen, door ecologen voor zijn bijdragen aan de biodiversiteit, door botanici voor zijn ongeëvenaarde kennis van planten, en door de kunst, design en modewereld voor zijn innovatieve esthetiek. Mede dankzij zijn boeken heeft Piet Oudolf een niveau van invloed en culturele relevantie bereikt die zelden is bereikt door een ‘bescheiden plantenman’, zoals hij zichzelf omschrijft. 

Wij lijsten hieronder de top zes populairste boeken op, waarvoor Oudolf in binnen- en buitenland ontelbare keren in de prijzen viel. 

‘Droomplanten’ luidde een revolutie in de tuin- en landschapsarchitectuur in: ‘de New Perennial Movement’. Aangevoerd door Piet Oudolf, en scherp verwoord door wijlen plantenman en ontwerper Henk Gerritsen, werden tuinen en landschappen getransformeerd aan de hand van winterharde vaste planten en grassen.

Met boordevol praktische informatie en visuele inspiratie, maakt Oudolf zijn expressief plantenpalet beschikbaar voor iedereen. Voor liefhebbers van deze levendige landschappen en voor tuiniers die houden van de dromerige sferen en kleuren waar Oudolf en Gerritsen zo prat op gaan, is dit boek de sleutel tot een magisch koninkrijk van tuinschoonheid.

Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten

Piet Oudolfs diepgaande kennis van planten en vaardigheid in het selecteren en combineren wordt briljant weergegeven in de botanische tuinen bij kunstgalerie Hauser & Wirth in Bruton, Somerset. Hij viert er de schoonheid van de natuur en planten in alle groeistadia met combinaties van weide-achtige beplanting, vaste planten en hoge, bladrijke planten. 

Auteur en tuinontwerper Rory Dusoir leidt de lezer door elk seizoen, met uitleg over de veranderingen van Oudolfs complexe orkestratie van planten die het hele jaar door de belangstelling van bezoekers moet vasthouden. Hij neemt de klassieke beplantingstechnieken van Oudolf onder de loep en verwondert zich over de Sporobolus weide, die Piet omschrijft als ‘natuurlijker dan de natuur zelf’.

Dankzij de boeiende beelden van Jason Ingram kan de lezer zich voorstellen hoe mooi deze combinaties van zaden en grassen kunnen zijn, massaal geplant en omrand door vorst of glinsterend in de zon.

 

Wat lezers zeggen over dit boek: 

‘Dit boek bevat veel prachtige foto’s van de vele plantcombinaties in de tuinen bij Hauser & Wirth. Er wordt een beeld geschetst van de tuin in de verschillende seizoenen. Ook de Wintertuin is de moeite waard! Achter in het boek vind je een overzicht van de gebruikte planten. Ik vond dit boek echt de moeite waard als inspiratie voor mijn eigen tuin.’

Oudolf Gardens bij Hauser & Wirth in Somerset

Dit prachtige full-color boek bevat 23 van Oudolfs mooiste openbare en privétuinen. Conventionele benaderingen van tuinieren, die vertrouwen op kortstondige uitbarstingen van kleur en voortdurend onderhoud worden uitgedaagd. In plaats daarvan toont Oudolf je de pracht van het creëren van duurzame, ecologisch verantwoorde panorama’s die zich wonderlijk aanpassen doorheen de seizoenen. 

Oudolfs tuinen bieden inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in zowel intieme stadstuintjes en privétuinen als grote openbare landschappen.

Landschap in Landschap

‘Oudolf Hummelo’ werpt een intieme blik op de privétuin van Piet Oudolf. Hummelo, een dorp in Gelderland in het oosten van Nederland, wordt elk jaar bezocht door duizenden tuiniers op zoek naar inspiratie. Het is de thuishaven van Piet Oudolf, zijn persoonlijk tuinlaboratorium en de plaats waar hij voor het eerst nieuwe ontwerpen testte en de nieuwe soorten vaste planten creëerde die nu overal ter wereld te verkrijgen zijn. Hummelo vertelt het verhaal van hoe Oudolfs garden is geëvolueerd in de afgelopen dertig jaar sinds Oudolf, Anja, en hun twee jonge zonen verhuisden naar het landgoed in 1982. 

Oudolf en zijn oude vriend Noel Kingsbury plaatst Hummelo in de context van de geschiedenis van het tuinieren – gaande van Nederlandse tegencultuur en ontluikende groene beweging van de jaren 1960, tot de Amerikaanse prairie. Het boek laat zien hoe de ontwikkeling van het landgoed een afspiegeling is van Oudolfs eigen opmerkelijke carrière en unieke naturalistische esthetiek. 

Het boek zal lezers aanspreken die een voorkeur hebben voor mooie, biodiverse en steeds veranderende beplantingen: grassen, zegges en wintersilhouetten. Je wordt meegezogen in de weelderige fotografie, die laat zien hoe Oudolf zijn eigen werk beoordeelt en een zeldzame blik werpt op zijn dagelijks leven. Korte essays belichten belangrijke tuintechnieken, waaronder strooiplanten en matrixbeplanting. 

 

Dit schrijven lezers over het boek ‘Oudolf Hummelo’: 

Wat een bijzonder verhaal om te lezen. Piet Oudolf is echt een voorbeeld van hoe authenticiteit en passie zich kunnen vertalen in prachtige ontwikkeling tot succes. Zijn ontwerpen zijn inmiddels wereldberoemd en je leest in de boek hoe dit tot stand gekomen is. Er staan mooie voorbeelden in en de weg naar ‘succes’ is fraai weergegeven. Heel mooi om te zien hoe hij samen met zijn vrouw een hecht team vormt en hoe ze zichzelf zijn gebleven. 

Prachtig boek! In dit boek worden de bekendste projecten van Piet Oudolf (the Highline, the Battery, the Trentham estate, en natuurlijk zijn eigen tuin in Hummelo) uitgebreid besproken.

Oudolf Hummelo

‘Ontwerpen met planten’ is zowel inspirerend als leerzaam – een informatieve en visueel adembenemende studie die lezers laat zien hoe ze dezelfde effecten in hun tuinen kunnen creëren. Het boek bevat vier hoofddelen. In ‘Beplantingspalet’ ontdek je een verscheidenheid aan planten volgens vorm, textuur en kleur. Daarna volgt hoe deze elementen gecombineerd kunnen worden om prachtige en sculpturale tuinen te creëren. Door middel van prachtige fotografie, laat ‘Beplanting en stemming’ zien hoe je een bepaalde sfeer creëert. ‘Planten het hele jaar door’ benadrukt het belang van de keuze voor planten die waarde hebben door de vier seizoenen heen.

 

Dit is wat lezers zeggen over het boek ‘Ontwerpen met planten’: 

Het is spannend om te zien, wat je met een tuin kan doen en dat je van planten niet alleen van hun bloei, maar ook van hun vorm, bladeren en nabloei kunt genieten.’

Ontwerpen met planten

Vóór de restauratie was de New Yorkse High Line een verlaten spoorlijn die overwoekerd was met wilde bloemen. Vandaag is het een prachtige levende tuin die elk jaar miljoenen bezoekers weet te boeien. Als groene oase zweven de tuinen boven de straten van Manhattan en zijn ze uitgegroeid tot een cultureel hoogtepunt voor zowel New Yorkers als toeristen. Oudolf vergezelt je op een wandeling langs de High Line en vertelt je alles wat je moet weten over de aanleg, de ontwikkeling en het onderhoud van deze unieke tuin.

Gardens of the High Line 

Biophilic design makes Mother Nature damn sexy! Zo, dat is nog eens een openingszin hè? Dat moet ook wel, met zo’n mega aantrekkelijk onderwerp. Wellicht denk je: biophili-watte? Biophilic Design kent meerdere omschrijvingen. Zo zeggen sommigen dat het “de liefde voor het leven of levende systemen is”, terwijl anderen claimen dat Biophilic Design inspeelt op de aangeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Lees meer…

Een fijne woonomgeving wordt verrijkt door haar omgeving en dat is de tuin. Een samenspel tussen wensen, omgeving, het perceel, huis en de natuur vormen de basis van een tuinontwerp. Lees meer..

brainport human campus

Een gebied ontwikkelen we voor een gemeenschap een groep mensen met verschillende noden en behoeftes. Ook zijn er vaak meerdere belanghebbende partijen bij betrokken zoals investeerders, gebruikers, omwonende en de politiek. Om tot een succesvol gebiedsontwikkeling te komen is het belangrijk om alle partijen enthousiaste te krijgen en daar is draagkracht voor nodig. Lees meer…

Ontwerpbuerau The Dutch Wave

Design verbinden met de pracht en wijsheid van de natuur: dat is waar The Dutch Wave voor staat én gaat. Dit resulteert in een prachtige omgeving waar mensen zich prettig voelen. Om die reden ontwerpen we met de natuur als inspiratiebron, zodat we een habitat kunnen creëren die in harmonie staat met de gebruiker en de omgeving. Dit doen we in vorm van tuinontwerpen maar ook voor gebiedsontwikkeling.