fbpx

Piet Oudolf en zijn visie op de 4 seizoenstuinen

De Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf is internationaal bekend en geprezen om zijn botanische tuinen – van het Verenigd Koninkrijk tot het vasteland in Europa, tot het High Line Park in New York City. 

Piet Oudolf staat aan de wieg van ‘Het Nieuwe Tuinieren’ of ‘De Hollandse Vasteplantengolf’ (New Perennial Movement). Zijn tuinontwerpen en plantencomposities bestaan uit gedurfde kruidachtige vaste planten en grassen, handpicked en gewaardeerd om hun structuur en bloei in elk seizoen.

Over Piet Oudolf 

Piet Oudolf werd geboren in 1944 in Haarlem. Sinds 1982​ woont en werkt hij in Hummelo, een klein dorpje in de Gelderse Achterhoek, waar hij met zijn vrouw Anja een kwekerij begon voor vaste planten. 

Sinds midden jaren 90 werd Oudolf wereldwijd bekend om zijn radicale benadering en ideeën over tuin- en landschapsontwerp. Gebruik van inheemse vaste planten in combinatie met grassen bracht een aardverschuiving teweeg in beplanting en tuinontwerpen. Vanuit het idee dat tuinen het hele jaar door een andere beleving hebben, kwam de nadruk te liggen op de structuur van de plant, en niet langer op de kleur. Oudolf wordt genoemd als pionier voor de huidige focus op duurzaamheid in tuinontwerp. 

 

The Dutch Wave-filosofie volgens Piet Oudolf 

De tuinen van Piet Oudolf zijn herkenbaar aan hun dromerige romantiek en worden overal ter wereld gekopieerd vanwege de keuze voor duurzame beplanting en unieke vaste planten. Ze prikkelen de zintuigen, beroeren de emotie en spelen kwistig met vorm, textuur, licht, beweging en kleur. Ook in onze eigen Biophilic Design filosofie zien wij overeenkomsten met die van Oudolf. 

Als je de boeken van Oudolf leest, leer je dat de kenmerkende Oudolf-stijl vraagt om grasperken, perfect passende vaste planten, en tuinbedden die er zelfs in het midden van de winter magnifiek uitzien. Via deze tuinbijbels konden wij een zestal kenmerken van een Piet Oudolfs tuin onderscheiden.

Vierseizoenentuin 

De creatie van een vierseizoenentuin, begint met het zaaien van vaste planten en grassen die goed gedijen doorheen de seizoenen. Hoe meer winterhard de plant is, hoe beter deze bestand is tegen wisselende weersomstandigheden. Vaste planten die in elkaar storten bij de eerste strenge vorst vermijd je liever.

Basisbeplanting 

Een goede basisbeplanting bestaat uit bodembedekkers met zachte kleuren en zonder opvallende vorm. Daaruit kun je enkele visuele verrassingen omhoog laten komen, die in de loop van het jaar zullen bloeien. Denk bijvoorbeeld aan irissen in het voorjaar, klaprozen in de zomer en asters in de herfst.

Hoogteverschillen

Werk met verschillende lagen om de tuin volume te geven en dynamischer te maken. Groenblijvende heesters op de achtergrond en vaste planten op de voorgrond zijn vaak genoeg om visuele ijkpunten te creëren.

In elkaar vloeiende lijnen 

Creëer diepte en mysterie met planten die vloeiend in elkaar overlopen. Vermijd aparte, afgelijnde clusters van verschillende soorten planten. Laat planten zichzelf onder elkaar uitzaaien.

Mix van grassen en vaste planten 

Combineer grassen met bloeiende vaste planten. Grassen geven een romantische sfeer aan je tuin en creëren een zwevende achtergrond voor andere planten. 

Herhaling 

Herhaling van plantengroepen verspreid over je tuin, voegt ritme en variatie toe volgens Oudolf. Het geeft je het gevoel: dit is één plek, met één ontwerp en één visie. Enkele van zijn favoriete herhalende planten zijn de vlinderstruik Pink Delight (voor kleur, structuur en strakheid), Hosta ‘Halcyon’ omdat deze er het hele jaar door goed uitziet), en rijkbloeiende aster ‘October Skies’.

Beste boeken van Piet Oudolf

Hij wordt gevierd door tuiniers voor zijn revolutionaire ontwerpen, door ecologen voor zijn bijdragen aan de biodiversiteit, door botanici voor zijn ongeëvenaarde kennis van planten, en door de kunst, design en modewereld voor zijn innovatieve esthetiek. Mede dankzij zijn boeken heeft Piet Oudolf een niveau van invloed en culturele relevantie bereikt die zelden is bereikt door een ‘bescheiden plantenman’, zoals hij zichzelf omschrijft. 

Wij lijsten hieronder de top zes populairste boeken op, waarvoor Oudolf in binnen- en buitenland ontelbare keren in de prijzen viel. 

Biophilic design makes Mother Nature damn sexy! Zo, dat is nog eens een openingszin hè? Dat moet ook wel, met zo’n mega aantrekkelijk onderwerp. Wellicht denk je: biophili-watte? Biophilic Design kent meerdere omschrijvingen. Zo zeggen sommigen dat het “de liefde voor het leven of levende systemen is”, terwijl anderen claimen dat Biophilic Design inspeelt op de aangeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Lees meer…

Een fijne woonomgeving wordt verrijkt door haar omgeving en dat is de tuin. Een samenspel tussen wensen, omgeving, het perceel, huis en de natuur vormen de basis van een tuinontwerp. Lees meer..

brainport human campus

Een gebied ontwikkelen we voor een gemeenschap een groep mensen met verschillende noden en behoeftes. Ook zijn er vaak meerdere belanghebbende partijen bij betrokken zoals investeerders, gebruikers, omwonende en de politiek. Om tot een succesvol gebiedsontwikkeling te komen is het belangrijk om alle partijen enthousiaste te krijgen en daar is draagkracht voor nodig. Lees meer…

Ontwerpbuerau The Dutch Wave

Design verbinden met de pracht en wijsheid van de natuur: dat is waar The Dutch Wave voor staat én gaat. Dit resulteert in een prachtige omgeving waar mensen zich prettig voelen. Om die reden ontwerpen we met de natuur als inspiratiebron, zodat we een habitat kunnen creëren die in harmonie staat met de gebruiker en de omgeving. Dit doen we in vorm van tuinontwerpen maar ook voor gebiedsontwikkeling.

Menu