The Dutch Wave is een design studio voor tuinarchitectuur en gebiedsontwikkeling, gevestigd in Eersel, Noord-Brabant. De kracht van de natuur inspireert ons om schoonheid af te leveren in haar vele vormen: rationeel, lyrisch, en expressief.
Bezield door Piet Oudolf, maken onze ontwerpen en plantencomposities gebruik van gewaagde vaste planten, bloemen en grassen. Mother Nature wordt gecombineerd met wilde verbeeldingskracht om unieke ruimtes te creëren voor mensen. Samen geloven we in de transformerende kracht van design om natuurlijke en bebouwde omgevingen heruit te vinden.

Core services van tuinarchitect The Dutch Wave
The Dutch Wave ontwerpt buitenruimtes. Ons portfolio omvat exclusieve landelijke tuinen en intieme privéruimtes, evenals grootschalige openbare parken en campussen. Ons werk staat bekend om zijn architectonische lijnen, royale beplanting en elegante styling. We bieden aan onze klanten drie core services.
Tuinontwerp
Wij ontwerpen landelijke tuinen, landgoed ontwerpen en exclusieve tuinen. Een tuin moet zowel esthetisch als functioneel zijn. Geen twee tuinen zijn echter hetzelfde en geen twee mensen willen dezelfde tuin. Het kan moeilijk zijn om te visualiseren hoe een tuin eruit zal zien en wat zal werken.
Onze aanpak? Wij luisteren naar wat onze klanten zoeken in termen van functie, ontwerp en beplanting. Door samen te werken met de klant, ontwikkelen we een ontwerpopdracht. Wij hebben de creatieve flair en expertise, gekoppeld aan uitgebreide tuinbouwkundige kennis die jouw visie vertalen in een expressief tuinontwerp. Wij houden nauw toezicht op alle aspecten van het ontwerp, de aanleg, de beplanting en de vormgeving van de tuin. Wij kunnen je tuinproject verzorgen vanaf de ontwerpfase tot en met de oplevering.
Een The Dutch Wave-tuin is een verlengstuk van je huis: tapijten van bloemen en planten spreiden zich uit onder je voeten, het ruisen van het water is de perfecte begeleiding voor vogelenzang en de tuin biedt panorama’s die het penseel van een kunstenaar waardig zijn. We hebben tevens oog voor afgezonderde, rustige plekjes waar je kunt ontspannen en genieten van de pracht om je heen.
Gebiedsontwikkeling
Onze diensten in gebiedsontwikkeling strekken zich uit van het maken van een eerste schetsontwerp tot een gedetailleerd (3D-)ontwerp, werkschema’s en het voorbereiden van de realisatie. Voor grotere projecten worden masterplannen opgesteld. Het landschapsontwerp wordt zo multifunctioneel en toegankelijk mogelijk gemaakt. In al ons werk beoordelen we zorgvuldig de ruimtelijke kenmerken die een plek onderscheiden, de connectie met omliggende gebieden, lokale tradities en geschiedenis, en de natuurlijke omgeving.
Wij streven ernaar om openbare landschappen van blijvende betekenis te creëren, die de infrastructuur en habitats van buurten opnieuw met elkaar verbinden voor toekomstige generaties.
Creatie van natuurlijke habitats en hergebruik van bomen
De creatie van een natuurlijke habitat kan onder meer bestaan in het ontwerp en de bouw van een groenelementen, het realiseren van een bluswater bassin wat tevens als sierlijke vijver dient, het aanleggen van weiden met wilde bloemen of het herplanten van bestaande bomen. Deze natuurlijke elementen kunnen de goedkeuring van een project vergemakkelijken of kunnen helpen om de steun van de omringende gemeenschap te verkrijgen. Tegelijk worden meer leefbare, groene ruimtes gecreëerd voor mens en dier. alleen maar winnaars!
Volwassen bomen geven we een tweede thuis. Bomen moeten geregeld plaats ruimen voor een nieuwe weg of ontwikkeling. Voor een ander project zouden ze echter een absolute verrijking kunnen betekenen voor de omgeving. Wij gaan op zoek naar een nieuwe bestemming voor je bomen en redden ze van versnippering.
The Dutch Wave filosofie
Gedreven door onze filosofie van Biophilic Design, laten wij onze concepten tot leven komen. Uitgangspunt van Biophilic Design is dat mens en natuur met elkaar verbonden zijn en natuur een grote impact heeft op ons welzijn. In onze ontwerpen zoeken we daarom continu naar manieren die de connectie met onze natuurlijke habitat herstellen. Biophilic Design laat zich kenmerken door drie kernwaarden: beleving, comfort en duurzaamheid.
In vluchtige tijden, kan het moeilijk zijn om rust te vinden. Wij willen mensen een plek geven waar ze kunnen ontspannen en de dagelijkse stress van het moderne leven van zich af kunnen schudden. Waar ze ten volle kunnen genieten van de natuur in eigen tuin of dicht bij huis.
Achter ieder ontwerp gaat een menselijke passie schuil maar middels de Biophilic Design filosofie is de omgeving en natuur de grootste raadgever. Buitenruimtes en tuinen worden getransformeerd in een passend plaatje dat klopt in de omgeving en wensen van de opdrachtgever. Gaandeweg hebben onze creaties de harten veroverd van esthetici, organisaties, zakenmagnaten en families.
Onze mensen
The team van The Dutch Wave bestaat uit twee landschapsarchitecten, een 3D-artist en een tuinontwerper. Zij genoten onder meer een opleiding stedenbouwkunde en tuinarchitectuur aan de Vrije Universiteit Brussel, Erasmus Hogeschool Brussel en aan Van Hall Larenstein.
Onze projectbenadering is contextueel en streeft naar co-creatie. Via ons eigen team en een ruim netwerk laten wij ons omringen door een pool van ervaring en deskundigheid op specifieke aanverwante gebieden zoals: ecologie, boomkwekerij, bosbouw en bouwkunde.
Met The Dutch Wave aan je zijde is je tuin of ruimtelijk project in groene en innovatieve handen. Ervaar hoe jouw visie tot leven komt met elke plant en elk materiaal handpicked door onze experts, die jouw project laten onderscheiden van alle andere.
Veelgestelde vragen over tuinarchitecten
Wat is het verschil tussen een tuinarchitect en een hoveniersbedrijf?
Een tuinarchitect is een professional die een ontwerp maakt voor je tuin. ‘Tuinarchitect’ is een beschermde titel. Deze titel kan verkregen worden door het volgen (en slagen) van een academische opleiding.
Een hovenier daarentegen houdt zich beroepshalve bezig met de aanleg en het onderhoud van buitenruimten (tuinen, parken, openbaar groen,…). In tegenstelling tot een tuinarchitect heeft een hovenier niet noodzakelijk een academische opleiding gevolgd. De meesten onder hen hebben wel een vakgerichte vmbo- of mbo-opleiding gevolgd.
De functie van een tuinarchitect?
Een tuinarchitect tekent plannen uit voor de aanleg en beplantingen van tuinen en landschappen, wat resulteert in een tuinontwerp. Het ontwerp wordt in detail uitgewerkt en vaak gevisualiseerd in digitale 2D- of 3D-ontwerpen.
Tuinarchitecten voeren hun plan niet zelf uit. De uitvoering is weggelegd voor tuinaannemers. Wel volgen tuinarchitecten de werkzaamheden goed op. Het is de taak van de tuinarchitect om de visie voor de buitenruimte te bedenken en de plannen in detail uit te werken, zodat aannemers ze gemakkelijk kunnen lezen en realiseren.
Wat zijn de gevaren als je geen ervaren tuinontwerper of tuinarchitect inhuurt?
Knowhow en ervaring – Een tuinarchitect deelt met jou graag zijn knowhow en jarenlange ervaring. Hij beschikt over professioneel materiaal om je gedroomde tuinontwerp te realiseren. Als je zelf aan de slag gaat is de kans op gebrekkige uitvoering groot en dit kan zelfs schade aan je eigendom geven. De werken zullen bovendien veel langer duren.
Veiligheid – Tuinarchitecten zijn professionals: ze kennen de voorschriften en vooral de gevaren. Een tuinarchitect zorgt ervoor dat je zorgeloos van je tuin kunt genieten en achteraf niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Je terras zal niet verzakken na enkele jaren, je boom zal op een veilige plek staan en je zult je haag niet helemaal opnieuw moeten aanplanten.
Budget – Het kan verleidelijk zijn om enkele euro’s te besparen door zelf je terras aan te leggen, een houten pergola te bouwen of bomen aan te planten. Als er echter iets fout gaat en je (meerdere) reparaties nodig hebt kunnen de kosten de pan uit rijzen. Vandaag betalen voor kwaliteit vermijdt dure reparaties morgen.
Je landschapsarchitect zorgt ervoor dat alle bouwkosten tot een minimum worden beperkt door exacte metingen en creatief gebruik van materialen. Het inhuren van een tuinarchitect is bovendien een uitstekende investering. Een tuin aan het water of een groene omgeving laat de waarde van je huis stijgen met maar liefst 15 tot 20%.
Waarom schakel je het best tijdig een tuinarchitect in?
Steeds vaker wordt een beroep gedaan op een tuinarchitect voordat de traditionele architect aan de slag gaat. Zeker voor diegene die geloven in de kracht van Biophilic Design, waar omgeving en natuur de raadgever is wat er mag huizen. Noemen we complete adaptie in de landschappelijke omgeving wat het welzijn van de mens en de sex-appeal van het project ten goede zal komen.
Als je de woning, kantoorruimte of recreatieplek volledig op wil laten gaan in de omgeving, is het raadzaam om tijdig een tuinarchitect in te schakelen. Op die manier kijken we eerst naar de omgeving en wat het beste past op die plek alvorens we gaan denken in dode materialen. In de tweede fase schuift de traditionele architect aan tafel om tot een harmonieus geheel te komen.
Vroegtijdige betrokkenheid bij een project stelt ons tevens in staat te onderzoeken hoe voorgestelde ontwikkelingen op een zinvolle manier in hun omgeving kunnen worden geïntegreerd. Dit resulteert enerzijds in een meer esthetisch en weloverwogen landschap en anderzijds ook in lagere totale bouw- en exploitatiekosten. Tuin
Interesse in een nadere kennismaking?
Wil je meer weten wat voor jou kunnen betekenen betreft dit topic?
Of hebben we een gemeenschappelijke visie en zie je kansen tot samenwerking? Onze opvatting is; we hebben de meeste hersenen buiten ons hoofd. Daarom kennen en kunnen we samen meer dan individueel.
