Villa 50/50
2020
Eindhoven, Nederland
Architecture: Studioninedots
Photography: Frans Parthesius
Duurzame woning met een bijzonder tuinontwerp. In samenwerking met Studioninedots wist The Dutch Wave een unieke ruimte te creëren. De open en gesloten ruimtes wisselen elkaar op bijzondere wijze af en dat is dan ook waar de woning zijn naam; Fifty-Fifty, aan te danken heeft. De helft is gesloten en de andere helft is open. Deze balans komt op meerdere fronten de levendigheid van de woning ten goede; de nadruk wordt niet alleen gelegd op de bedrijvigheid van de bewoners, maar ook op de omgeving en de flora en fauna. Dit is dan ook waar The Dutch Wave bij betrokken werd. Zij zorgden ervoor dat de buitenruimte op bijzondere wijze onderdeel werd van het uiteindelijke ontwerp.
Binnen- en buitenruimtes. De binnen- en buitenruimte van de Fifty-Fifty villa zijn van even groot groot belang en daarom werd ervoor gekozen deze ruimtes met elkaar te laten integreren. Dit werd onder andere gedaan door riante raampartijen te plaatsen, deze zorgen ervoor dat de natuur tot diep in de woning weet binnen te treden. Daarnaast werd in de architectuur rekening gehouden met verschillende soorten beplanting. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de boom die als het ware vanuit de vloer door het dak heen groeit. De binnen- en buitenruimte zijn daardoor écht één.
Werken vanuit duurzaamheid. The Dutch Wave staat bekend om hun natuur inclusieve ontwerpen, waarvan dit project het perfecte voorbeeld is. Zij ontwerpen tuinen aan de hand van het biophilic-principe, met de natuur als inspiratiebron. In ieder ontwerp of concept dat zij creëren kijken zij naar manieren om de connectiviteit met onze natuurlijke habitat te herstellen. De natuur blijft in al hun ontwerpen de baas en dat zorgt voor authentieke buitenruimtes. Het is bewezen dat mensen in een groene, natuurlijke omgeving zich gelukkiger voelen. Daarom maken zij graag rijkelijk gebruik van Moeder Natuur om jou keer op keer te verrassen. Of het nou gaat om een gave tuin in de stad of een stad in de tuin. Zij bedenken en ontwerpen een habitat voor particulieren en gemeenschappen. Denk hierbij aan winkelcentra, supermarkten, campusterreinen, woonconcepten en transformaties van binnenstedelijke gebieden. Daarom ook een ‘stad in de tuin’, omdat gebruikgemaakt wordt van de omgeving en met de natuur mee ontworpen wordt. Hieraan kun je een ontwerp van The Dutch Wave altijd herkennen.