fbpx

Biophilic wonen: opgaan in de natuur, adaptief én modulair!

We zeiden het eerder al: we zijn fan van Biophilic Design. Because Mother Nature is damn sexy. Biophilic Design is een innovatieve ontwerpmethode die natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving brengt met als doel het verbeteren van de productiviteit en het welzijn van gebruikers. Want wat is er nu niet prachtig en rustgevend aan onze natuur? We kunnen niet anders dan ons ermee verbonden voelen: we bestaan beiden voor ruim 80% uit water. Tijd om in elke woon-, werk- en leefomgeving iets van de natuur te integreren. In deze blog dromen we even weg bij een prachtig concept over Biophilic wonen en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt…

De realiteit van duurzaam wonen

Voordat we wegdromen, moeten we eerst even in de realiteit duiken. Er komen steeds nieuwe opties en meer mogelijkheden rondom duurzaam wonen. Er worden cohousing projecten opgestart, waarin slim gebruik wordt gemaakt van privéruimten en gemeenschappelijke voorzieningen die gedeeld worden. Met als doel: sociale interactie verhogen, meebouwen aan je eigen woning en buurt maar bovenal: de krapte in de woningmarkt tegengaan en op een duurzame en ecologische wijze bouwen aan een verbeterde samenleving. Maar ook vormen van circulair bouwen zijn in opkomst en het zijn allemaal ontwikkelingen die aansluiten bij de visie van Biophilic Design.

Bij The Dutch Wave zijn we namelijk bezig met de inrichting van zowel openbare- als private buitenruimtes waarbij we de verbinding met de natuur centraal stellen. Om het levensgeluk van mensen te verhogen en meer rust te creëren door ons terug te brengen naar onze roots, waarbij we één zijn met de natuur. Die verbinding is door alle drukte in de loop der jaren verloren geraakt.

Wonen in en met de natuur

Dat zette ons aan het denken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die verbinding tussen mens en natuur hersteld en verbeterd wordt? Dat die constant aanwezig is? Door Biophilic Design toe te passen in elke woon-, werk- en leefomgeving. Natuurlijke elementen in gebouwen te laten terugkomen. Daarom hebben we een conceptidee uitgewerkt in samenwerking met architecten over een woning gebaseerd op deze Biophilic filosofie. 

Wat houdt deze woning in? We denken aan modulair bouwen in een Biophilic jasje. Volgens ons geven we bij het traditionele bouwen te weinig aandacht aan de omgeving waarin we ons bevinden. Een aantal plantjes in onze woning of ons kantoorpand toevoegen brengt ons niet in contact met de natuur. Een prachtige tuin zorgt voor een hele fijne plek, maar het is nog steeds geen onderdeel van het geheel, het staat los van onze woning bijvoorbeeld. 

Aantrekking tot Mother Nature

Door Biophilic Design in woningen toe te passen, wordt er alleen gebruik gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen, die in zijn geheel herbruikt kunnen worden. Door daarnaast natuurlijke elementen toe te passen, ontstaat er een prachtig duurzaam geheel. Hoe ziet dat er dan uit? Naast natuurlijke materialen zijn er organische vormen, veel lichtinval van buitenaf (bijvoorbeeld door glazen wanden van grond tot plafond) en uiteraard: veel beplanting. 

Een woning waartoe je je aangetrokken voelt, zoals je dat ook kunt ervaren tijdens een wandeling in het bos of wanneer je een frisse neus haalt aan zee bij een prachtige zonsondergang. De natuur trekt ons aan, we ervaren er rust door en zelfs geluksmomenten. Geen wonder dus dat Biophilic Design ervoor zorgt dat we ons meer aangetrokken voelen tot een natuurlijke of natuurlijk vormgegeven omgeving. Je creëert er een paradijs mee, dat ook nog eens een duurzame optie is. Mother Nature is niet voor niets damn sexy toch?

Biophilic is daarnaast ook nog eens afgeleid van het woord Biofilie, een Griekse term en letterlijk betekent het “Houden van het leven”! Precies wat wij nastreven.

Adaptief en modulair woonconcept

En Biophilic wonen kan nog een stap verder, namelijk door deze adaptief en modulair te maken. Dan ben je niet afhankelijk van een vaste grond of een plek. We zien het als ‘te gast zijn in de natuur’ en gebruik maken van alle mooie eigenschappen die ze te bieden heeft. Dus vruchtbare grond waarderen in plaats van omspitten, kijken naar de stand van de zon zodat optimaal gebruik gemaakt wordt van daglicht. Of wat dacht je van in je eentje midden in een bos gaan wonen (mits de natuur dit toelaat)? Kortom: Biophilic wonen biedt ons de mogelijkheid om naast de verbinding met de natuur te herstellen, terug te gaan naar de oorsprong, ook nog eens vrij te zijn in waar we wonen door modulair te bouwen. Als je de natuur als oorsprong neemt, als basis, dan gaat het als vanzelf om te adapteren. Zo lang we maar blijven zoeken naar de synergie tussen de architectuur, de mensen en de natuur. Hoe prachtig is dat!

Biophilic Wonen in een Mitosis

Het gebouw is gemaakt met behulp van Biophilic Design principes, waarbij architectuur wordt verbonden met de natuur om de levenskwaliteit van de mensen die het gebouw gebruiken te verbeteren. We delen een gezamenlijke ambitie van Giacomo Garziano (GG-Loop) om deze kwaliteiten naar meerdere schalen te brengen heeft zich geuit in het concept Mitosis.

Mitosis verwijst naar het biologische proces waarbij een enkele cel zich opsplitst in twee identieke dochtercellen. Het vertegenwoordigt de modulariteit en de aanpassing op lange termijn van het systeem en dient als metafoor voor een flexibel samenlevend organisme waarbij elke wooneenheid in symbool staat tot zijn omgeving.

Dankzij de flexibele structuur en rastervorming kan Mitosis een verscheidenheid aan typologieën betekenen die aangepast kunnen worden aan de behoeften van de bewoner. Het concept is toepasbaar op diverse stedelijke schaalniveaus, variërend van vrijstaande eengezinswoningen (30m2 tot een quadriplex 120m2) zonder aansluiting op het elektriciteitsnet.

Mitosis genereert ervaringsruimten die zowel het milieu als zijn directe bewoners respecteren, en beide opnieuw verbinden in een uitgebalanceerd ecosysteem. Mitosis is meer dan een basisconcept van duurzaam ontwerpen. Het is een totaalconcept dat gericht is op het realiseren van een Biophilic Woning met netto-positieve effecten op het milieu.

Meer impressies van Biophilic wonen

Hieronder enkele Biophilic woonconcepten die op een andere manier worden toegepast. Deze selectie foto’s staan gepubliceerd op Pinterest.

No shortcode ID found

Interesse in een nadere kennismaking?

Wil je meer weten wat voor jou kunnen betekenen betreft dit topic?
Of hebben we een gemeenschappelijke visie en zie je kansen tot samenwerking? Onze opvatting is; we hebben de meeste hersenen buiten ons hoofd. Daarom kennen en kunnen we samen meer dan individueel.