Buiten de gebaande paden ontdekken we de trail architect. 


Onze voorliefde voor natuur en de filosofie van Biophilic Design is groot. Zo groot, dat we er dagelijks over vertellen. Aan bezoekers van ons kantoor op Domein Oogenlust, waar de omgeving natuur ademt, omarmt en stimuleert, maar ook aan opdrachtgevers en mede enthousiastelingen die de verbinding tussen mens en natuur willen versterken. Zoals jullie weten: Mother Nature is damn sexy! In gesprek met Nikie Bakker van de Trail Architect kwamen de impact en charme van moeder natuur ook duidelijk naar boven gedreven. Graag nemen we je mee in het verhaal dat hieronder wordt verteld.

Onze connectie met natuur? 

“Hé, dat ziet er mediterraan uit. Jij zit zeker niet in Nederland?” aldus Martin. “Dat klopt” zeg ik, en zo komt het dat ik – nog voordat ik mij goed en wel heb voorgesteld – uitleg waarom ik een groot deel van mijn tijd met een camper onderweg ben. Het kunnen uitkiezen van je eigen achtertuin voelt als een voorrecht, ondanks dat dit niet altijd succesvol uitpakt. Met zo’n klein huis op wielen, word je ook wel geforceerd om veel van je tijd buiten in die gedeelde tuin door te brengen. Gelukkig doe ik niets liever dan de natuur ingaan; onbekende paden verkennen en bekende paden herontdekken. 

Onze online kennismaking liep voor mijn gevoel geheel uit de hand. Op een goede manier, dat wel. Ik zat er klaar voor om beleefdheden uit te wisselen en mijn CV en recente projecten op een aantrekkelijke manier op te ratelen. Maar nee, zo’n gesprek ging het niet worden. Vanaf het moment dat het woord ‘natuur’ viel, rafelde de structuur uiteen. Woorden buitelden over elkaar. Uit ons gedeelde enthousiasme ontstond organisch een brainstorm. Want dat we beiden de mens met de natuur willen (her)verbinden, stond als een paal boven water. Maar; hoe doe je dat? Wie weet kunnen we dat wel samen realiseren.

Ontdek de charme van onze natuurlijke habitat nabij

Een verbinding kan gelegd worden als de twee eenheden, waartussen de verbinding tot stand dient te komen, zich nabij elkaar bevinden. Onze natuurlijke habitat staat door moderne ontwikkelingen wat verder van de mens af. Tenminste, voor velen van ons. Verplaatsen is voor de mens nu eenmaal een simpeler proces dan voor landschappelijke elementen. Rivieren en begroeiing passen zich aan en verplaatsen zich over de loop der tijd, zolang dit toegelaten wordt. Echter, je kunt lang wachten totdat de rivier die 100 meter verderop ligt, langs jouw voeten begint te stromen. Een wereldrecordhouder sprint legt dezelfde afstand daarentegen in slechts 10 seconden af. Het is dus het meest efficiënt om als mens de natuur op te zoeken, om zo deze nabijheid te realiseren, en een verbinding mogelijk te maken. 

Hoe doe je dat?

De simpelste manier om contact te leggen met de natuur is om naar buiten te gaan. Daarmee doel ik niet op die jaarlijkse zomervakantie of dat weekendje weg, al draagt dat natuurlijk ook bij. Waar ik op doel is: ga de tuin in, de wijk, de polder, het strand of de bossen. Zoek het nabij of ver weg, naargelang de tijd die je vrij kunt maken. Een achterpaadje met zoemende insecten of een grote boom op de hoek van de straat komen reeds dichter bij de natuurlijke habitat van de mens dan de doorsnee woning of werkplaats. Zet jouw zintuigen aan het werk, bemerk de geur van pas gemaaid gras of bloeiende perkjes en word gewaar van de bijzondere texturen van bladeren en bast. Doe dit zo vaak mogelijk. Maak het een persoonlijke uitdaging om zoveel mogelijk uren buiten door te brengen. Denk daarbij out-of-the-box: lees een boek op het bankje in het park, verplaats je wekelijkse gymsessie naar buiten, loop een ronde tijdens een telefoontje of doe mee met de trend ‘weeting’ (Walk your meeting. Weeting maakt overleggen productiever, creatiever en gezonder.). 

Mijn uitdaging dit jaar? #1000hoursoutside. Ik zit nu – begin Augustus – op 640 uur, en op deze zomerse dagen met lange avonden gaat het hard. Dit is dus een uitermate geschikt moment om van buitenleven een gewoonte te maken en dagelijks van een dosis natuur te genieten. Doe je mee? Klik hier en verbind met Nikie op Instagram

Toch zul je zien dat je, ondanks jouw inspanningen, een groot deel van de dag binnen doorbrengt. Voor die momenten zijn er andere mogelijkheden om jezelf toch regelmatig bloot te stellen aan de natuur. Biophilic Design brengt natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving, bijvoorbeeld in de vorm van planten, natuurlijke texturen en materialen, licht en uitzicht op groen. Door het integreren van deze elementen ontstaat er een prettige leefomgeving met een link naar Mother Nature, hetgeen goed is voor een ieders welzijn. Richt jouw huis en werkplek daarom in met deze principes in het achterhoofd. 

Superfood voor je hersenen 

Oké, meer naar buiten gaan en een groene leefomgeving, dat zie je wel zitten. Maar waarom is het doel de mens te verbinden met de natuur? Dat zit zo: het herstellen van de connectiviteit met de natuurlijke habitat is goed voor je gezondheid. Je denkt bij buiten zijn al snel aan in beweging zijn. Iedereen weet dat voldoende bewegen gezond voor je is. Maar waar je je misschien minder bewust van bent, is het positieve effect van de natuur op jouw mentale, emotionele en sociale welzijn. Hier is inmiddels al heel wat onderzoek naar gedaan, Florence Williams schreef er zelfs een boek over genaamd “The Nature Fix”. 

Door tijd buiten in een groene leefomgeving door te brengen, wordt het stresshormoon cortisol afgeremd, terwijl je een boost krijgt van endorfine en dopamine. Hierdoor kan verbondenheid met de natuur helpen bij het reduceren van angst, stress en depressie. Zie het als een soort superfood voor je hersenen; je gaat er zelfs creatiever van denken en je concentratie & focus worden verhoogd. 

Tegenwoordig meten en tracken we van alles. Van slaap en stemming, tot hartslag en calorieëninname. Menigeen die niet gek opkijkt als hun horloge een melding geeft even diep- in en uit te ademen. Eveneens een groot aantal mensen kan via haar werk of zorgverzekering meedoen aan een vitaliteitsprogramma. Vaak is beweging of het gebruik van gezonde producten de belangrijkste basis voor het in kaart brengen van gezondheidseffecten. Er is op dit moment – voor zover ik weet – helaas nog geen tracker die ook de positieve effecten van de natuur meeneemt, zoals ik die zojuist heb opgenoemd.

Wat desondanks wel meetbaar is, is de hoeveelheid tijd die je buiten doorbrengt en op welke plek. De positieve respons op de natuur vindt onmiddellijk plaats, en wordt intenser naarmate je langer wordt blootgesteld. Je kunt je vast wel voorstellen dat hoe meer tijd je doorbrengt in de buitenlucht, en des te meer dat in een groene ongerepte omgeving gebeurt, hoe sterker jouw verbinding met Moeder Natuur wordt. Als gevolg groeit ook het positieve effect op jouw gezondheid. Het verschil kun je zelfs nog beter opmerken, als je actief de verbinding met de natuur aangaat. Maak de ervaring bewust, bijvoorbeeld door een focus modus op de telefoon, met (audio)guide en cognitieve opdrachten. 

Natuurbeleving van city center tot de ongerepte wildernis 

Een kleine drie maanden na onze eerste kennismaking zie ik met mijn eigen ogen hoe Biophilic Design zich kan vertalen naar een aangename werkplek. Ik bezoek het kantoor van The Dutch Wave op Domein Oogenlust. Martin laat mij zijn kantoor en het kleinschalige natuurgebied in ontwikkeling zien. Overal waar ik loop ademt het groen. Van de gave visuals van projecten aan de wand, tot het interieurontwerp en de gebouwen zelf die ingepast zijn in het landschap. Aan planten natuurlijk geen gebrek, en je voelt dat er met zorg een habitat is gecreëerd. 

Het lijkt wel alsof de scheidslijn tussen binnen en buiten hier enigszins is vervaagd. Buiten wordt naar binnen getrokken, en tegelijkertijd is buiten leefbaar gemaakt. Martin heeft me uitgenodigd om een podcast te luisteren over de 50/50 Villa in Eindhoven, een uniek woonhuis waar buiten- en binnenruimte integraal ontworpen en door elkaar verweven zijn. Die relatie tussen gebouw en directe buitenruimte voel ik hier ook. Maar er is nog iets. De overgang van de openbare ruimte naar binnentuin en natuurgebied vloeit. Zou het mogelijk zijn om Biophilic Design door te trekken buiten de randen van het kavel? 

Onder de naam The Trail Architect ontwerp ik routes en buitenbelevingen; een ervaring in het landschap. Waar een bouwwerk in de omgeving wordt ingepast, wordt een trail met de omgeving gevormd. De contouren die de natuur levert, vormen de basis. Ik streef naar variatie, bijvoorbeeld een mooie afwisseling van water, begroeiing en open landschap. De focus kan liggen op het landschap, maar ook op een kenmerkend gebouw, thema of verhaal. Dit werk doe ik op verschillende plekken. Soms is de omgeving hevig beïnvloed door de mens, soms bijna niet. Ik zie het als mijn taak om de verbinding te leggen tussen mens & natuur; vanaf een woonkamer in het hartje van de stad tot aan de oernatuur.

Na mijn ontmoeting met Martin was mij duidelijk: een natuurbeleving begint niet bij de trail-head of het bezoekerscentrum. De route begint al bij je verblijfplaats. Een gebouw en de (al dan niet) groene buitenruimte daaromheen kunnen een integraal onderdeel vormen van de ervaring. Biophilic Design is een ontwerpmethodiek die er naar streeft dit op gebouw, tuin en zelfs wijk- of campus-niveau te realiseren. Trails zijn een tool om deze connectie bewust te ervaren en de verbinding verder door te trekken naar het landschap.

Nog niet helemaal bevangen van Mother nature’s charisma?

Denk dan maar eens terug aan jouw ultieme geluksmoment. Ik wed dat ook daarin een element van de natuur verstopt zit!

Het is dankbaar om creatievelingen te mogen treffen met een zelfde voorliefde en passie om de verbinding tussen mens en natuur te versterken. Waaronder ook Nikie Bakker die haar ervaring deelde, me inspireerde en zo wellicht ook andere mensen de uitnodiging kan geven meer in een natuurlijke omgeving door te brengen.

Klaar voor de 1000 uur in de buitenlucht of meer weten over The Trail Architect? Check haar website: https://www.thetrailarchitect.com/info